top of page

Kracht training, meer dan een opgepompt lichaam

Ik denk dat we allemaal wel het stereotype "oppervlakkig krachtpatsertje uit de gym" wel kennen. Zo kijken heel veel mensen er nou eenmaal tegen aan. Als je meerdere dagen per week in de sportschool rond loopt, te kijken naar jezelf in de spiegel, aan zware gewichten hangt en misschien zelfs rondloopt in tank tops word je al snel gezien als "een leeghoofd" of "iemand die alleen maar met zijn / haar uiterlijk bezig is".


Kracht training is zoveel meer dan dat. Als ik kijk naar mijzelf kan ik oprecht zeggen dat ik vandaag de dag niet de zelfde persoon was geweest als ik niet al die jaren geleden de keuze had gemaakt om mij serieus met kracht training bezig te houden. Het proces wat ik heb doorlopen is bizar. Ik ging van jochie van 16 jaar naar de sportschool. Ik durfde eigenlijk niks, ik was diep onzeker over mijn eigen kunnen aangezien ik met geen enkele sport ooit echt langdurig succes heb gehad en op de middelbare school deed ik het ook niet geweldig. Je kan zeggen dat ik totaal geen zelfvertrouwen had en dat ik vrijwel een doelloos projectiel was.


De 1e keer bankdrukken, nog super onhandig en onwennig, echt alles behalve soepel. Om nog maar niet te beginnen over de stang van +- 20kg die eigenlijk al te zwaar was voor mij. Maar er stond iemand achter mij, iemand die mij hielp, motiveerde en riep "KOM OP! NOG EEN!" Dus deed ik er nog een.


Na die 1e keer volgde nog vele andere keren. 2.5kg er aan beide kanten bij! 5kg er aan beide kanten bij! Wow! Die schijf van 10kg is toch wel erg imposant en groot, dat is het volgende doel. Binnen no time was dat doel gehaald en het volgende doel al weer in zicht. 2 schijven per kant, dat is pas echt next level!


Mijn motivatie en zelfvertrouwen kreeg een enorme boost. Ik begon mijn lichaam leuk en interessant te vinden, ik zag veranderingen in mijn lichaamssamenstelling en kracht. Ik begon te veranderen als persoon. In mijn omgeving werd er eerst nog geroepen "je wilt toch geen bodybuilder worden he?", "pas je wel op dat je niet doorslaat", "je gaat niet te ver toch". Ook dat begon te veranderen in "wauw, wat ben jij goed bezig", "wat doet dit je goed! We zien het echt aan je!".Fysieke kracht training kweekt karakter. Het doet dingen voor je waarin je in elk aspect van je leven baat bij hebt.

 • Het creëert en versterkt je doorzettingsvermogen

 • Het leert je grenzen opzoeken

 • Het leert je grenzen doorbreken

 • Het leert je falen, vallen en weer opstaan

 • Het leert je door te gaan na falen

 • Het leert je doelgericht zijn en werken

 • Het leert je jouw doelen als leidraad zien

 • Het leert je een uitdaging aan te gaan in plaats van deze te ontwijken

 • Het leert je oplossingsgericht denken en werken wanneer niet alles gaat zoals gehoopt

 • Het leert je dat je altijd beter kan worden met de juiste inzet

 • Het leert je dat je lichaam en geest veel meer kunnen dan je zelf eigenlijk denkt

 • Het leert je luisteren naar je lichaam

 • Het leert je respect hebben voor je lichaam

 • Het leert je discipline

 • Het leert je geduld, wat schaars is in de wereld van instant gratification

Lang verhaal kort, fysiek en mentaal gaan samen. Fysieke kracht training zorgt er voor dat je enorme stappen kan maken binnen jouw mentale gezondheid en heel veel andere aspecten in het leven die voor jou belangrijk kunnen zijn. Het heeft mij bijvoorbeeld enorm geholpen bij sollicitatie gesprekken! Zodra mensen doorhadden hoe gedreven en gedisciplineerd ik was met mijn sport en mijn voeding hadden ze hier alleen maar meer respect voor en kreeg ik vaak de terugkoppeling dat ze dat zeker mee hadden gewogen binnen het hele proces.


Dus, is werken aan je fysiek oppervlakkig? Ja, vooral als je het NIET doet. Daarbij wil ik nog wel als side note meegeven dat dit voor jou niet perse kracht training hoeft te zijn. Er zijn tal van sporten, algemeen fysiek bezig zijn is wat er uiteindelijk toe doet, dus doe wat jij leuk vind, waar jij plezier en voldoening uit haalt!
20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

GAAN WIJ SAMEN NAAR JOUW 2.0 VERSIE?

bottom of page